Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vitorlás hírek

Friss vitorláshírek főként a magyar eseményekről, résztvevőkről!

Friss topikok

  • 1VOLÁN: Tibi! ne csigázz, hogy volt tovább? eleve az volt, hogy naponta írsz... (2009.10.10. 22:06) Leutazás
  • Carrotfield: Mik a hírek ? (2009.10.06. 14:28) Tengeri Bajnokság 2009 - Restart
  • gpont007: Grat! (2009.05.18. 10:38) Évadnyitó 2009 – Kacor Király
  • gpont007: mi egy szar cikk. Írói és vitorlázó szempontból egyaránt. Szánalmas újság lett ez a Metro, mióta k... (2009.03.21. 07:02) Cikk a Metropol ujságban
  • gergelyfy: Követtem a VB eseményeit, de gratulálni csak most gratulálok. (bár személyesen nem ismerem a kitűn... (2009.02.08. 18:15) Gondolatébresztő

Majthényi Szabolcs interjú

2009.01.22. 10:51 | Pallus | Szólj hozzá!

 

 
A hazai vitorlássport legeredményesebb párosa. Ezt a kijelentést bátran használhatjuk, hiszen teljesítményük egyedülálló. A 2008-as, új-zélandi Napierben megrendezett világbajnokságon megszerezték HATODIK világbajnoki címüket!   
 
 
 
A két végtelenül szerény fiatalember tizenöt éve tartozik a világelitbe a Repülő Hollandi ( FD ) osztályban. Sokak sajnálatára ez az osztály már nem tartozik az olimpiai műsorba, de Ők ezt egy cseppet sem bánják. Sőt! Az alábbiakban Majthényi Szabolccsal beszélgettem az újabb sikerről: 
 
 
-         Ilyen messze még talán nem volt a VB. Hogyan utaztatok?
Kivittük a hajót Hollandiába, ahonnan konténerben, több mint egy hónap alatt ért ki Új-Zélandra. Mi a Budapest - Róma - Hong Kong - Auckland útvonalon repültünk, de Hong Kongban 1 napot pihentünk ( a hozzáértők szerint ez sokat segít, a szerk. ), és Aucklandból autóval mentünk Napierbe. Kicsit hosszú, de így megszakítva elviselheő.
-        Ki volt a magyar csapat?
Csanda Zsófi az osztály felmérési és regisztrációs ügyeit intézte a nemzetközi Hollandi szövetség delegálásában, Süli Andrist és Papp Dávidot Martin Viktor kísérte és segítette a vízen, velünk pedig a barátnőm utazott.
Hol laktatok?
két helyen béreltünk házat, mert ilyen hosszú időre nem találtunk egyben és velünk lakott az FD osztály olasz elnöke, aki különböző pasta variációkkal látott el bennünket.       
-        Mikor mentetek ki?
Közvetlenül karácsony után, december 27-én.
-        Hogyan készültetek a verseny előtt?
Rövid edzés után elindultunk az Új-Zélandi bajnokságon, ahol Süliékhez hasonlóan mi is eltörtük az árbocunkat, így két napot elvesztettünk, de a másik árboccal még tudtunk pár napot vitorlázni.
Miért törtek el az árbocok?  
-         Ez egy könnyebb árboc jobb karbonból, de kevesebb réteggel. Nem bírta a fém száling veret nyomását, ami korábban már ugyancsak gondot jelentett, de most 40 óra vitorlázás után megreccsent.
Milyen szelek voltak a VB-n?
Kifejezetten gyenge, 6-9 csomós szelek, a trapézra alig lehetett kiállni, kivétel az utolsó 2 futam, amikor 12-16 csomó fújt
Mennyire volt erős a mezőny?
Nem volt túl erős, ahogy ez tengerentúlon általában jellemző, hiányoztak a dánok, sok német és egy olasz
Kik voltak a legnagyobb ellenfelek?
Rajtunk kívül volt 2 Világbajnok a mezőnyben, de a hollandokkal csak az utolsó futamban csatáztunk, a McCrossinnal pedig 2-3 futamban szorongattuk egymást. A gyenge szelekben mindig volt elöl legalább egy spanyol, de több új-zélandi és ausztrál egység is próbált minket szorongatni.
Itthonról sima győzelemnek tűnt. Így volt ez valójában?
Az elején nehezen indult, de a harmadik naptól simán ment
A hatodik VB cím után találtok még motívációt a hollandizásban?
Eddig sem csak a győzelem motivált, maga a hollandizás olyan élmény, amit eddig más hajó meg sem tudott közelíteni. A nemzetközi versenyzés továbbra is magas szinvonalú, jó ellenfeleink vannak, és itthon is találunk kihívást a magyar mezőnyben.
Melyik VB cím volt a legkedvesebb számodra?
Az első volt a legkülönlegesebb, de a warnemündei VB-n nyújtottuk eddig a legtöbbet, amikor több mint 90 hajó között győztük le úgy a dánokat, hogy 2. hely volt a kiesőnk.
-        Mik az idei tervek?
Hollandiában, Medenblikben lesz a VB nyáron, amihez itthon készülünk és ismét Dániában szeretnénk edzőtáborozni összekapcsolva a Kieler woche-vel, majd augusztusban a szokásos Garda.
-        Kik támogtták ezt az utazást?                                                             Szponzoraink a MOL és a Raiffeisen, mellettük pedig klubunk a Spartacus Vitorlás Egylet. Köszönjük nekik!
-        Én is köszönöm, és mégegyszer gratulálok!
          Köszönjük szépen.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása