Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Vitorlás hírek

Friss vitorláshírek főként a magyar eseményekről, résztvevőkről!

Friss topikok

  • 1VOLÁN: Tibi! ne csigázz, hogy volt tovább? eleve az volt, hogy naponta írsz... (2009.10.10. 22:06) Leutazás
  • Carrotfield: Mik a hírek ? (2009.10.06. 14:28) Tengeri Bajnokság 2009 - Restart
  • gpont007: Grat! (2009.05.18. 10:38) Évadnyitó 2009 – Kacor Király
  • gpont007: mi egy szar cikk. Írói és vitorlázó szempontból egyaránt. Szánalmas újság lett ez a Metro, mióta k... (2009.03.21. 07:02) Cikk a Metropol ujságban
  • gergelyfy: Követtem a VB eseményeit, de gratulálni csak most gratulálok. (bár személyesen nem ismerem a kitűn... (2009.02.08. 18:15) Gondolatébresztő

Laser EK Lugano 2009.

2009.03.28. 11:18 | Pallus | Szólj hozzá!

Címkék: ec lugano byc laser radial bathó zsodó

Svájcban került megrendezésre az idei első laser EC futam, ami egyben válogató verseny is volt az EB-re a magyar radial csapatnak. 13 ország 63 hajója indult ezen a viadalon. A BYC színeit ezen a versenyen Juhász Zsodó, Bathó Péter, és Böröcz Bence képviselte.

Festői környezetben fekszik a tó, minden oldalon havas hegyek övezik. Ennek ellenére megérkezésünkkor napsütés és 20 fok fogadott bennünket. Rövidnadrág és strandpapucs volt a viselet az első pár napon. Keddi érkezés után szerdán edzést terveztünk. Minimális de igen változatos irányú szélben vitorláztunk 2,5 órát. Délután regisztráció, és bizakodás, hogy a versenyen több szél lesz.
Első napon halasztás, majd az érkező északi szélben a tó legtávolabbi pontjában sikerült kirakni a pályát. Két futamot sikerült teljesíteni nem túl ideális körülmények között. A szél ereje 4 és 22 csomó között változott, iránya pedig 50-60 fokokat lengett. Ez Petinek feküdt jobban egy 5. és egy 14 helyet ment. Bence, Zsodó nehezebben birkózott meg a feladattal és ők két gyengébb futamot produkáltak. Másnap tudtuk meg, hogy óvás miatt a második futamot érvénytelenítették. Már a vízen is lehetett látni hogy a rendezőség nem áll a helyzet magaslatán, és ez a parton is folytatódott. Rengeteg óvás, beadvány volt minden nap.  Azonos óvásért az egyik osztálynak törölték a futamot a másiknak nem.
Pénteken 20-25 csomós déli szélben érkeztünk a kikötőbe.  A rendezőség halasztott mivel északi szelet vártak. Mikor belátták, hogy ez a déli szél marad, kimentünk és egy futamot tudtunk teljesíteni a leálló szélben. Ez Zsodónak sikerült a legjobban. A leálló szélben mint egy gyorsvonat jött fel a mezőnyben. Peti  gyenge rajtja után már nem tudott feljönni. Bence az előző napi eredményéhez képest előre lépett.
Szombaton minden ideálisnak mondható, csak egy kicsit hűvös van. Nincs halasztás megyünk a vízre. 13-15 csomós déli szél délutánra folyamatosan gyengülve elfogyott. Három futam volt ezen a napon, de a harmadikat már csak rövidítés után tudták befuttatni, mert leállt a szél.
Peti az első két futamban gyenge rajt után is nagyon szépen fel tudott jönni. A harmadikban végig magabiztosan vitorlázott a mezőny első harmadába. Bence nem tudott számottevően javítani az előző napok teljesítményéhez képest. Vagy az oldalválasztás vagy a rajt, de valami mindig gyengére sikeredett és ez kihatással volt az eredményére. Zsodó az erősebb szélben még szenvedett, sajnos a leálló szélben nem tudta megismételi az előző napi remek teljesítményét.
Vasárnap. A főrendező szerint itt sosem fúj déli szél. Ez a harmadik nap amikor remek déli szélben rajtol a futam. Bence remek rajt után tiszta széllel vitorlázva 8 helyen ért fel a bójához. Ha nem is tudta megtartani a helyét, de érezhette mennyivel egyszerűbb a mezőny elejében tisztán vitorlázni. 11 helyen ért be. Peti ismét nagyon gyenge rajt után szépen taktikusan vitorlázta fel magát a mezőny első harmadába. Második futamban Peti rajtolt fantasztikusan és a bója előtti osztásig vezette a mezőnyt. Nagyon szépen és eredményesen vitorlázva 7 helyen ért célba. Bence felbuzdulva az előző sikeren most is jól vitorlázott, és a mezőny első felében sikerült befutnia. Zsodó ezt a napot nagyon alulmotiváltan vitorlázta végig, és ez meg is látszott az eredményeken.
Peti összetettben a 14 helyen végzett, míg Bence 44, Zsodó 54.
 
Peti a saját /U-17/ korosztályban 3. helyezést ért el.
 
A verseny után nincs pihenő, hisz hétfőn utazunk át Olaszországba, ahol a második laser EC. és válogató verseny következik. Ez egy nehezebb versenynek ígérkezik, mert az előnevezésben is több mint 200 radiál szerepel. Összességében pedig 500 laser regisztrált erre a versenyre.
Gratulálok a szép eredményhez és sok sikert az elkövetkező héten is.
 
 
Csomai József

forrás: www.byc.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása